Als je buiten lampjes in je tuin wilt hebben, kan dat het beste op basis van een totaal plan. Dat betekent welke soorten lampen, aantallen, lichtsterktes, welke stijl, hoe geschakeld, welke functies en hoe gevoed. We zullen in dit artikel een paar aspecten aan de orde stellen.

Functies
Buitenlampen kunnen diverse functies hebben. Behalve een decoratieve functie, kunnen die natuurlijk functioneel zijn. Naast verlichting geven, opdat je bijvoorbeeld ‘s avonds buiten kunt zitten, kunnen die ook voor beveiliging zijn. Maar ook functionele verlichting kan decoratief zijn. Je kunt bijvoorbeeld in huis zittend genieten van je tuin als er ‘s avonds enige sfeerverlichting is. Buitenverlichting dient uiteraard bestand tegen de weeromstandigheden, inclusief regen en vorst.

Voeding
Bij het gebruik van led-lampen zijn de stroomkosten laag. Bovendien gaan led-lampen lang mee. Of je gebruikt zonnepaneeltjes om de lampen van stroom te voorzien. Is er op een bepaalde plek weinig zon komt, dan kan je een lamp met navulbare batterij gebruiken. In de laatste twee gevallen hoef je geen stroomkabels in je tuin te gebruiken. Als je wel kabels gebruikt, dan zijn laagspanningslampen beter.

Stijl
Je kunt buiten lampjes in vele vormen krijgen, zoals wandlampen, spotlampen, lantaarns, sokkellampen, en vijverlampen als je een vijver hebt. Dat zijn losse lampen. Je kunt ook voor een lichtsnoer buiten kiezen. Dat geeft een tuin een feestelijk aanzien voor als je een party organiseert. In de kerstperiode is een kleurig lichtsnoer buiten met kleine lampjes heel gepast. Ook als je verlichting voor diverse functies aanlegt, dan heb je toch graag dat alle lampen min of meer dezelfde stijl hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More

Drie redenen waarom je vandaag nog van energieleverancier over zou moeten stappen

Het overstappen van de ene energieleverancier naar de andere leverancier. Voor vrij veel Nederlanders behoort dit eigenlijk tot de jaarlijkse kost. Door continu over te stappen, geniet je continu van

Inspiratie, soorten overkapping voor in je tuin

Je bent je aan het oriënteren op een nieuwe overkapping voor in je tuin maar ziet door de bomen het bos niet meer. In dit artikel vertellen we je iets